Sikiön paino: 650 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 21 cm
Koko pituus: 29 cm
 
SIKIÖ

25. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 22 viikkoa vanha. Se alkaa täyttää kohdun ja tunnet sen liikkeet entistä selvemmin. Tasapainoelin on paikoillaan korvassa ja korvien rakenteiden kovettuminen jatkuu. Sikiö säilyttää tasapainonsa paremmin kuin aikaisemmin.

Päinvastoin kuin monet luulevat, kohdussa ei ole hiljaista. Sikiö voi kuulla hengityksesi, kohtusi takana kulkevan päävaltimon sykkeen, puheesi ja ruoansulatuksen ääniä. Emme tiedä, kuinka monia näistä äänistä sikiö vielä ymmärtää. Sikiöhän on myös lapsiveden ympäröimä ja lapsivettä on myös sen korvakäytävissä.

Hengitysjärjestelmä kehittyy, mutta keuhkoista ei vielä siirry happea vereen eikä veren hiilidioksidia keuhkoihin. Happi ja hiilidioksidi kulkevat istukan kautta.

 
 

NAINEN

Vartalosi painopiste siirtyy eteenpäin, kun olet raskaana. Hyvä ryhti voi vähentää selkävaivoja. Valitettavasti vain monet odottavat äidit vaistomaisesti nojautuvat taaksepäin tasatakseen vatsan painoa. Siitä aiheutuu jatkuvaa rasitusta selkälihaksille, jolloin selkä voi kipeytyä. Lisäksi raskaushormonit saavat nivelsiteet venymään ja löystymään, erityisesti ristiselässä. Tämä tekee ne alttiiksi rasitukselle. Ehkä tarvitset ammattilaisen neuvoja fysioterapeutilta? Jos vältyt enemmiltä vaivoilta, sinulla on parempi lähtökohta voida paremmin odotusaikana ja pitää mielialasi korkealla.

Selkävaivoja voidaan ehkäistä ja vähentää pienin konstein. Voisi olla hyvä ottaa tavaksi käydä pienellä kävelyllä joka ilta (mieluiten ei asfaltilla). Huolehdi myös ryhdistäsi ja ole tarkkana, millaisissa asennoissa työskentelet.

Kohdunpohjan korkeus häpyluusta (sf-mitta) on 20 - 22 cm.