2. raskausviikkoNaisen hedelmällinen aika alkaa. Munasolu ei voi hedelmöittyä ennen ovulaatiota, mutta koska siittiöt voivat pysytellä elossa munanjohtimessa useita päiviä, yhdyntä tämän viikon loppupuolella saattaa johtaa raskauteen. Naisen elimistö valmistautuu ovulaatioon.

Naisen munasolu irtoaa kuukautiskierron puolivälissä, tavallisesti noin kerran kuukaudessa. Mutta mitä munasolulle tapahtuu irtoamisen jälkeen?

Jotta munanjohtimella olisi aikaa valmistautua munasolun vastaanottamiseen, se saa ”viestin” kypsän munasolun irtoamisesta munasarjasta useita tunteja etukäteen. Munasolu imaistaan munanjohtimeen, jolla on tärkeä tehtävä munasolun luotsaamisessa oikeaan suuntaan. Kaunis, läpikuultava ja hieman kananmunaa muistuttava munasolu on rakenteeltaan joustava ja elastinen.

Naisen seksuaalinen halukkuus tavallisesti lisääntyy, kun hän on hedelmällisimmillään. Sanotaan, että naisesta tulee myös puoleensavetävämpi, kun munasolun irtoaminen lähestyy. 

Munasolu ei voi liikkua itse, mutta vetovoimansa avulla se houkuttelee siittiöitä lähelleen. Osa siittiöistä alkaa liikehtiä villisti munasolun läheisyydessä, ja pian munasolu ottaakin yhden siittiöistä kiinni. Tapahtuu hedelmöittyminen.

Lapsentekosuunnitelmia voisi verrata matkalle lähtöön: Etukäteen ei voi tietää tarkalleen, mitä määränpäässä on odotettavissa, mutta ainakin jonkinlaisia etukäteissuunnitelmia on viisasta tehdä. Mitä pidemmälle suunnitelmat etenevät ja mitä lähempänä h-hetki on, sitä suuremmaksi ilo, uteliaisuus ja odotukset tulevan suhteen kasvavat. Lopputulos on kuitenkin ani harvoin odotusten mukainen.

Monesti raskaus yllättää, mutta silti sen nostattamat ilon ja odotuksen tunteet voivat olla aivan yhtä voimakkaat kuin silloin, kun raskaus on tarkasti suunniteltu. Ja onneksi vanhemmilla on kokonaiset yhdeksän kuukautta aikaa totutella ajatukseen uudesta tulokkaasta.