Alkion koko: 0,2 mm

ALKIO

3. raskausviikko

Nyt alkaa ensimmäinen viikko alkion elämästä. Munasolu on hedelmöittynyt pian irtoamisensa jälkeen. Itse hedelmöittyminen vie noin vuorokauden.

Siinä silmänräpäyksessä kun siittiö ja munasolu sulautuvat yhteen, alkaa tapahtua. Ensimmäisten päivien aikana alkavat solut jakaantua noin kerran päivässä pienemmiksi, identtisiksi soluiksi. Kalvo munasolun ympärillä estää sitä kasvamasta ja varmistaa, että se mahtuu kulkemaan munanjohtimen läpi.

Viikon loppua kohden hedelmöittynyt munasolu on päässyt kohtuun. Siellä se pääsee eroon kalvostaan, kiinnittyy kohdunseinämään ja alkaa kasvaa. Solun ytimeen kehittyy ontelo ja soluista tulee litteitä. Kaksi solukerrosta kehittyy – ulommasta muodostuu istukka, sisemmästä lapsi. Seuraavat kahdeksan viikkoa lasta kutsutaan alkioksi. Kahdeksannen viikon jälkeen sitä kutsutaan sikiöksi syntymään asti.

 
 
 

NAINEN


Lapsi on nyt saanut alkunsa. Tuleva isä on luovuttanut satoja miljoonia siittiöitä, ja naisen elimistö on auttanut niitä pääsemään munasolun luo. Ensin muuntamalla kohdunkaulaa suojaavan liman helpommin läpäiseväksi, sitten aloittamalla aaltoilevat supistukset munanjohtimessa saaden aikaan nestevirtauksen kohti munasolua.

Uintimatkaa siittiöillä on munasolun luo on noin 18 senttiä, ja aikaa tähän urakkaan kuluu puolisen tuntia. Entsyymi saa aikaan pienen reiän munasolun pintaan niin, että siittiö pääsee sisään. Heti kun siittiön pää on sisällä, sen häntä irtoaa ja reikä umpeutuu, jotta useampia siittiöitä ei pääse sisään. Suojaava kalvo on paikoillaan siihen asti, kunnes hedelmöittynyt munasolu on valmis kiinnittymään.  


Elämässä on tapahtumassa suuria muutoksia, mutta tuleva äiti ei vielä tiedä niistä mitään: raskauden ensimmäiset merkit ilmestyvät vasta kun alkio on kiinnittynyt.