Alkion pituus: 1-3 mm

ALKIO

6. raskausviikko

Nyt alkio on kolme viikkoa vanha. Foolihappo auttaa sulkemaan alkion hermostoputken. Vajavainen sulkeutuminen voi johtaa selkäydinkohjuun ja aivojen huonoon kehittymiseen. Aivan viikon lopulla muodostuvat kolme aivo-osiota. Etuaivot huolehtivat muistista ja ajattelusta – käytännössä ongelmanratkaisusta ja aistien viestien tulkitsemisesta. Keskiaivot koordinoivat signaaleja ja lähettävät ne oikeaan päätöspaikkaan.

Taka-aivot huolehtivat lämmönsäätelystä, hengitysrytmistä ja lihasliikkeistä. Selkäranka, selkäydin, aivot, sydän, luut ja lihaksisto alkavat vähitellen kehittyä. Kaksi sydänputkea muotoutuu ja kun ne sulautuvat yhteen yhdeksi putkeksi niistä kehittyy alkeellinen sydän. Kun alkio on 25 päivää vanha (hedelmöittymisestä), eli tämän viikon puolivälissä, alkaa pikku sydän lyödä ja pumpata nestettä kehon eri osiin!

 
 
 

NAINEN

Olet odotellut kuukautisia viikon ajan ja olet ehkä jo tehnyt raskaustestinkin. Kehosi yrittää parhaansa mukaan kertoa sinulle tärkeästä muutoksesta, joka siinä on tapahtunut! Ensin jäävät kuukautiset pois. Sitten tulee ehkä pahoinvointi. Rinnat tuntuvat aroilta ja raskailta ja niitä saattaa hieman pistelläkin. Juokset useammin pissalle kuin ennen. Tunnet itsesi turvonneeksi. Mielialasi vaihtelee.

Minä olen R-A-S-K-A-A-N-A! Miltä se kuulostaa? Ihanalta? Ehkä melkein uskomattomalta? Vihdoinkin se on tapahtunut! Mikä helpotus, että kuukautiset eivät tulleetkaan. Vai onko uutinen järkytys? Kuinka kumppanisi suhtautuu asiaan? Entä mitä esimies sanoo? Vaikka lapsi olisi suunniteltu, on normaalia käydä läpi kaikki mahdolliset ristiriitaiset tunteet.