Sikiön paino: 35 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 7 cm
Koko pituus: 8,5 cm
SIKIÖ

14. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 11 viikon ikäinen. Etenkin aivojen etuosa kasvaa. Sikiön luuydin, maksa ja perna tuottavat verisoluja.

Sikiö kasvaa voimakkaasti ja liikkuu paljon. Vaikka tuleva äiti ei vielä tunnekaan sikiön potkuja, sikiö tuntee jo äidin. Kohtua varovasti painettaessa sikiö liikkuu. Varpaiden ja sormien kynnet ovat kehittyneet ja lapsella on jo hiuksia ja kulmakarvat.

 
 
 

NAINEN

Odottava äiti kasvaa myös, kohtu on nyt greipin kokoinen. Joidenkin mielestä kasvava vatsa vaatii totuttelua, onhan nykyajan kauneusihanne tikunlaiha. Keskimääräinen painonnousu raskauden aikana on 10-16 kg. Ensimmäisen kolmen kuukauden aikana painon ei juuri kuuluisi nousta, ja loppuajan sen tulisi nousta tasaisesti ja asteittain. Normaali painonnousu on 200–800 grammaa viikossa.

Jotkut raskaana olevan naiset kärsivät päänsäryistä, joista saa enimmäkseen syyttää progesteronia. Riittävä vedenjuonti ja päivittäiset kävelylenkit saattavat auttaa.  Särkylääkkeistä parasetamoli on sopiva kaikissa raskauden vaiheissa.