Sikiön paino: 135
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 11,5 cm
Koko pituus: 16 cm
SIKIÖ

17. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 14 viikkoa vanha. Pystysuora vako ylähuulen yläpuolelle tulee näkyviin tällä viikolla. Jalat saavuttavat kädet kehityksessä, ja ovat tästä lähtien pidemmät. Vilkkaat liikkeet tulevat koko ajan paremmin koordinoitaviksi.

Sikiö nielee lapsivettä ja pissaa sen sitten takaisin lapsiveteen. Osa jäteaineista alkaa kerääntyä suolistoon. Eikö olekin ihmeellistä, että sikiö voi jo nyt imeä, niellä, pissata, tehdä hengitysliikkeitä ja liikuttaa itseään?

 
 
 

NAINEN 

Odotat jo varmaan merkkiä lapsen liikkeistä... Jos olet onnekas, pieni perhosesi hipaisee hieman siivillään ja kertoo sinulle missä on. Naiset, jotka ovat synnyttäneet aikaisemmin, saattavat tuntea ensimmäiset pienet liikkeet. Jos tämä on ensimmäinen lapsesi, voi vielä mennä muutama viikko ennen kuin tunnet mitään.

Ensimmäisillä kerroilla liikkeet ovat niin heikkoja, ettet ehkä tunnista niitä. Jotkut kertovat sen tuntuvan pienen kalan hännän hipaisulta, toiset taas ilmakuplan puhkeamiselta. Mutta jännittävää se on! Varaa hieman aikaa, kun käyt illalla nukkumaan ja makaa hiiren hiljaa. Saatat hyvinkin tuntea sikiön liikahduksen...

Näihin aikoihin on melko tavallista tuntea kipua nivusissa. Kipu saattaa säikäyttää, sillä se voi olla voimakastakin, mutta yleensä aihetta huoleen ei ole. Syitä kipuun on monia, se voi olla lähtöisin esimerkiksi kohdun lantioon kiinnittävistä jänteistä, jotka venyvät kohdun kasvaessa. Voit tuntea jännekipua muun muassa tehdessäsi äkkinäisiä liikkeitä tai aivastaessasi. Vartalon taivuttaminen eteenpäin saattaa hellittää kipua.

Pian on toisen ultraäänen aika. Yleensä ultraäänitutkimus tehdään 18. - 20. raskausviikolla. Monet naiset kertovat odottavansa sekä ilolla että kauhulla ultraäänitutkimuksia. Haluatko varmasti tietää lapsen sukupuolen etukäteen? Muista, että naiset ovat tuhansia vuosia eläneet ilman ultraääntä. Kehosihan on jo kertonut sinulle kaikenlaista lapsesta usean kuukauden ajan. Haluaisitko vielä jonkin aikaa arvailla ja leikkiä mielikuvitusleikkejä? Toisaalta on kerrassaan upeaa saada pieni kuva pikkuruisesta vauvasta... Päätös on sinun!